Saturday, April 3, 2010

Ključevi

U posljednje vrijeme dosta sam razmišljao o ključevima. Da li ste uopšte svjesni koliko je ključ genijalna sprava? On ne samo da može i da zaključava i otključava vrata, već ako mu dodate prefiks "francuski" (ili "engleski", ako živite u Francuskoj) može i da skida zavrtnje ili kako se već zovu ona čuda, u muzičkoj terminologiji (na engleskom) označava tonalitet, da i ne pričam o bitnosti ključeva u relacionom modelu baza podataka (ključ je identifikator entiteta!) itd.

U ovom tekstu ćemo se koncentrisati na ključeve koji služe za otključavanje i zaključavanje vrata. Meni je neki dan palo na pamet da takva multifunkcionalnost ključa možda i nije toliko dobra. Jasno, njegova genijalna osobina da može da se vrti i na jednu i na drugu stranu i da samim tim i zaključava i otključava vrata pokupila je dosta pohvala tokom proteklih decenija, ali razmislimo koje su moguće negativne posljedice.

Zamislite da se vraćate kući i da izgubite ključ od ulaznih vrata. Doomovani ste! Ne možete da uđete u sopstvenu kuću i ostaje vam samo da napolju umrete od gladi, zaboravljeni od svih. Ili, eventualno, ako vam se neki član familije nalazi u kući da ga zamolite da vam otvori vrata. No, ako ste iz bilo kog razloga sami i stan vam je prazan, gubljenje ključa je scenario iz najgore noćne more. A svemu je kriva ta versatilnost ključa.

Zbog toga predlažem sljedeće: Da se umjesto jednog višefunkcionalnog ključa uvedu dvije različite sprave, svaka sa jedinstvenom funkcijom - zaključ bi, kao što mu ime kaže, zaključavao vrata, a otključ bi ih otključavao. Gdje god da pođete, sa sobom biste nosili zaključ i otključ.

Vratimo se sad na malopređašnji scenario - vraćate se kući i otkrijete da ste izgubili zaključ. Ništa zato. Jednostavno uđete u stan uz pomoć otključa i onda pozovete bravara da vam izradi zaključ. Genijalno, zar ne?

Dok ovi predmeti ne pređu u masovnu proizvodnju i potpuno potisnu zastarjele jedinstvene ključeve, možete da iskoristite mali trik - uzmete jedan običan ključ i iskopirate ga. Jednu kopiju proglasite za zaključ a drugu za otključ. Naravno, morate dobro da ih obilježite da ne biste greškom recimo iskoristili zaključ za otključavanje vrata, jer bi to dovelo do katastrofalnih posljedica o kojima ne želim ni da pričam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...