Wednesday, December 2, 2009

Još jedan dan, još jedno izvinjenje...

Kao što vidite, ovaj loši blog prilično rijetko apdejtujem. Samo kad se desi nešto dovoljno kretenski da zasluži da se nađe na njegovim stranicama. Ovog puta (ili je možda "ovaj put"?) materijal smo dobili ni manje ni više nego od čuvenog golfera Tajgera Vudsa, koji je u životu zaradio više para nego vi i ja zajedno. Naravno, to s parama nije bitno za ovu priču.
Apparently, ispostavilo se da je nestašni Tajger svoju ženu varao cirka tries jedan mjesec (a to vam je dvije godine i sedam mjeseci, 12+12+7=24+7=31) sa nekakvom konobaricom. I naravno, šta se dešava kad je konačno ukeban - sure thing, javno IZVINJENJE. Dakle, reče on, nisam bio dobar, pogriješio sam, iznevjerio sam svoju porodicu... Well, no crap??? Trebalo ti je samo dvije godine i sedam mjeseci da to skontaš, tupane? Lično smatram da tvoja žena ne bi trebalo da daje ni pet para na tvoja izvinjenja i da ti razbije glavu tavom ili oklagijom. Not to mention da te olakša za nekoliko milijardi šuškavih novčanica.
Ali to nije poenta. Dakle, Tajger je, nakon što su ga uhvatili, odmah izdao javni stejtment u kojem se gorko kaje zbog svega. Najmanje dvije stvari do neba smrde kod ovakvih javnih izvinjenja. Prvo, nije jasno da li se ljudi koji prave te raznorazne prekršaje (malo detaljnije o njima kasnije) izvinjavaju zato što su POGRIJEŠILI ili zato što su UHVAĆENI. Možeš da kolješ ljude, varaš ženu, mlatiš djecu i sve je to OK dok javnost ne sazna. Ali ako sazna, onda se ispostavlja da nisi dobar role model za djecu srednjeg američkog Džoa i moraš da se izviniš. Jer ako to ne uradiš, a javna si ličnost, npr. poznat glumac ili nešto slično, ta dječica koja te idolizuju i žele da budu kao ti mogla bi da počnu da kolju ljude, varaju ženu, mlate djecu, utajuju porez ili ko zna šta još tako grozno. Druga stvar - zašto se oni dođavola izvinjavaju GENERALNO??? Mene, kao pretpostavljam i većinu anonimusa ovog svijeta, savršeno boli ona stvar da li je Hju Grant uhvaćen kako se drpa sa prostitutkom u autu ili je Mel Gibson pijan ko letva vrijeđao nekog pajkana. Ne morate MENI da se izvinjavate, glupi idioti, to treba da uradite Liz Harli i pomenutom policajcu, respektivno. Mada, kad smo već kod Liz, mala digresija - koliki MORON neko mora da bude da pored takve žene ide sa nekakvim prostitutkama? Mislim stvarno...
Ovo sa Tajgerom je dodatno tragikomično zbog dužine trajanja. On otprilike kaže "Izvinjavam se, nisam bio dobar, svojom vezom od dvije godine i sedam mjeseci iznevjerio sam svoju porodicu itd. itd." A to ti nijednom nije palo na pamet tokom te dvije godine i sedam mjeseci, somino neopjevana? Ajd da se napio pa pokupio neku curu u baru i tako to, jedna noć, desi se, greši čovek i sl., ali ovo... Ko kad bi sad Tim Mekvej (da je kojim slučajem živ, siromah) reko - "Ma znate, svo ono planiranje, sakupljanje materijala i na kraju raznošenje one zgrade, to stvarno nije bilo lijepo od mene, od sada ću nastojati da budem dobar čoek i koristan član društva..." i tako dalje. Sve to, ponavljam, tek nakon što ih uhvate okrvavljenih ruku. Kad ste čuli da je recimo neko izašao u javnost i reko "E znate šta, to se još ne zna, ali ja sam uradio to i to loše, od sada ću biti bolji, bla bla bla" ? Nikad, eto kad. Mada, i u tom slučaju ostaje besmislenost tog idiotskog javnog izvinjavanja.
Kad smo već kod toga, koji su sve zanimljivi slučajevi? Spomenuo sam najnoviji, Tajgera Vudsa, kao i dosta bajat, onog Hjua Granta. U međuvremenu, postoji nešto što je arguably odvratnije od ovo dvoje zajedno. Naime, prije nekoliko godina Džek Blek i Ben Stiler zajednički su se izvinili za film ENVY u kome su glumili, a koji je režirao Beri Levinson. Dakle ovo izvinjavanje za filmove (koje uopšte nije tako rijetko) je nešto najretardiranije što postoji u ovom svemiru punom retardiranih retardacija. Apparently, oni valjda misle da je film toliko grozan da je za njih sramota da se pojave u njemu i sl... Prvo, kao i prije - KOME izvinjenje? Prosječnom gledaocu koji je potrošio sat i po vremena na loš film? Strašno, zaista. Drugo, kako im nije palo na pamet da je taj film loš tokom onih nekoliko mjeseci koliko je trajalo njegovo snimanje, da i ne spominjemo da su sigurno imali priliku i da pročitaju scenario prije svega toga? Treće, otkud njima pravo (iako cijenim Bena Stilera) da se "izvinjavaju" za film koji režira legenda Beri Levinson, čovjek čijoj veličini mogu samo da se poklone? Četvrto, na kraju krajeva, film uopšte nije TAKO loš. Eto recimo upravo taj debeli krmak Džek prokleti Blek je glumio u krkanskim ostvarenjima kao što su School of Rock i Shallow Hal, pa se ne sjećam da se za to izvinjavao. Kreten.
Kad smo već kod filmova - Kejsi Aflek (znate ga vjerovatno iz filma The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, gdje je glumio ovog potonjeg) je izjavio da se stidi samo dva filma u kojima je glumio - Soul Survivors i Drowning Mona. Ovaj prvi je zaista totalna katastrofa, ali drugi je jedna od najboljih i najsmješnijih komedija snimljenih posljednjih desetak godina i sigurno njegov UBJEDLJIVO najbolji film. Ali eto, neki bolidi nisu sposobni ni da spoznaju kad glume u odličnom filmu. Sve to na stranu, koja je svrha da se STIDIŠ zbog nekog filma? Ako je film očajno loš, to može da se skonta na osnovu scenarija i onda fino nemoj da glumiš u njemu. Ako ti trebaju pare, onda lijepo priznaj. Kao ona žena što je glumila ubicu u Petku trinaestom. Pošteno priznanje - rekla je da je film "piece of shit" i da je u njemu glumila samo zbog para. Fair enough. Ali nije spominjala da se STIDI zbog toga. Booohooo, woe is me, užasno se STIDIM filma u kom sam glumio (mada se ne stidim para koje sam zaradio zbog njega)! Needless to say, Kejsija Afleka nakon te retardirane izjave više ne volim. A baš je bio simpatičan... Čak i više od svog brata Bena. Eto taj Ben je recimo dosta dobar glumac, mada uglavnom igra u lošim filmovima.
Ipak, najekstremniji i najnevjerovatniji primjer javnog izvinjavanja daje nam Vitni Port, neka tamo fufica iz nekakve TV serije or something. Ona je jednog dana na plaži namještala gornji dio kupaćeg kostima, tokom kojeg procesa je na svjetlost dana nakratko izletila njena bradavica. Naravno, paparaci su to odmah registrovali i slike su se pojavile na Internetu. Vajna glupača se javno izvinila što je, citiram, "showed too much skin". Zar ovome treba ikakav komentar? ja sam siguran da su svi muškarci na plaži bili potpuno šokirani i zgroženi tim užasnim događajem. Ali eto, od sada da znate, ako ste na plaži i ako vas neka mlada cura slučajno sablazni svojim grudima, imate puno pravo da tražite izvinjenje od nje.
Inače, ne znam jeste li primijetili, ali Suzanne Vega svira FENOMENALNU muziku. Preporučujem album Solitude Standing, ali i ostali su jako dobri.

1 comment:

Unknown said...

hm, svo to iznosenje u javnost privatnih stvari tih poznatih je toliko odvratno i degutantno da ja to vise uopste i ne pratim. otkako je ona neka dronfulja od pjevacice izjavila da je hermafrodit, valjda je smatrala da je to "cool" i da ce tako svijet da prica o njoj kao o "kontroverznoj".

mene interesuje druga stvar. zasto se poznati (a i manje poznati) toliko trude da budu "kontroverzni", pa u javnost iznose svakakve bljuvotine? sta je to tako fascinantno i epohalno u tome da si "kontroverzan"?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...