Wednesday, May 31, 2023

O imperativu

Baš maloprije jedem neku čorbu od kukuruza koja je trebalo da bude kremasta, ali je ispala dosta mrvasta, a onda mi odjednom padne na pamet tako fenomenalna ideja da i dalje ne mogu da vjerujem
da mi je tako fenomenalna ideja pala na pamet. Ovo je nešto što će da donese revoluciju u gramatici, to je sasvim sigurno.

Svi, naime, znamo da je imperativ vrlo siromašan glagolski način pošto ima samo drugo lice i prvo lice množine. Možda i treće lice jednine i množine, ali nisam siguran da li je to zvanično. Ali ono što u svakom slučaju nema jeste prvo lice jednine i to ćemo upravo sada da ispravimo. 

Dobijanje prvog lica jednine imperativa je vrlo jednostavno i funkcioniše po analogiji sa trećim licem. Ovo je toliko očigledno da me čudi kako se ranije niko nije sjetio toga. Ovaj metod prikazaćemo na primjeru glagola uraditi. Kako se dobija treće lice jednine imperativa ovog glagola? Prije svega, neophodno nam je treće lice množine prezenta ovog glagola. Ono glasi urade, dakle ima nastavak -e. Kada taj nastavak odbijemo, ostaje nam osnova "urad", na koju dodajemo nastavak -imo i kao rezultat dobijamo konačno rješenje - uradimo. Ali ovde treba obratiti pažnju na naglasak, koji je dugi uzlazni i nalazi se na drugom slogu ("uraaaaaaadimo") a ne kratki i na prvom slogu, kao npr. u riječi "uraaaaaaadimo" (recimo "Mi ćemo to-i-to da uradimo."). 

Za prvo lice procedura je potpuno ista, samo što ćemo umjesto nastavka -imo da stavimo -im (analogija je očigledna, pošto su -mo i -m nastavci za prvo lice množine i jednine prezenta). Na taj način dobijamo riječ uradim, ali se ne izgovara kao "uraaaaaadim" (kao npr. u rečenici "Ja ću da se uradim") nego sa dugim uzlaznim akcentom na drugom slogu, dakle "uraaaaaaaaaaaaaaaaaaaadim" (vrlo slično kao što biste izgovorili recimo riječ "nagib".)

Eto, sad kada želite samom (ili samoj) sebi nešto da naredite, ne morate više da koristite drugo lice jednine za imperativ. Ako požurite, možda baš VI budete prva osoba koja je novo gramatičko pravilo upotrijebila u praksi. Sada samo treba telefonirati Klajnu (ako je još živ, a ako nije onda nekom drugom ko je već nadležan) i zamoliti da se ovo unese u sljedeći apdejt srpskog jezika. Naglašavam da ne garantujem revolucionarne ideje ako jedete uspjelu čorbu od kukuruza (bilo da je kremasta, bilo da su zrna očuvana u izvornom obliku), već isključivo onu sa poluizblendovanim zrnima.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...