Monday, August 11, 2008

Dualna hipoteza

Film koji as we speak upravo skidam inspirisao me je na nešto što se trenutno zove "dualna hipoteza", s nadom da ćemo uskoro da ga preinačimo u dualnu teoremu. Šta je to, pitate se. E pa ima veze sa filmom. Naime, sinoć sam gledao još jedan u nizu jako loših filmova sa jako dobrom idejom - zvao se Jack Ketchum's The Girl Next Door. Film je snimljen po istinitom događaju i govori o jezivim mučenjima kojima je izložena mlada djevojčica u kući svoje tetke. Ne bih sad ulazio u detaljno razmatranje zašto je film loš jer ionako očekujem da se sve što kažem uzme kao istina bez pogovora.
Uglavnom, malo sam pročeprkao po Vikipediji i našao da postoji još jedan vrlo svjež film koji tretira istu temu - zove se An American Crime. Baš kao i Girl Next Door, snimljen je prošle godine, obrađuje isti događaj, s tim da koristi originalna imena (ona su u Girl Next Door promijenjena). Zlu tetku (in any case - vođu parade) glumi Catherine Keener, a žrtvu - Ellen Page. E sad, ne samo zbog učestvovanja ove dvije sjajne glumice, uvjeren sam da je ovo sjajan film. Jednostavno, osjećam pozitivne vibracije. Stoga sam odmah skoknuo na Yahoo i pronašao nekakav DVD rip, koji upravo skidam i planiram da film pogledam već večeras.
Kakve sad ovo veze ima sa tom dualnom hipotezom? Pa gledajte - Girl Next Door je loš film. An American Crime je sjajan film, koji se bavi istim događajem. Pogledajmo sada još jedan primjer sjajne ideje pretočene u grozomoran film - debi Wesa Cravena Last House on the Left. S druge strane, film koji je direktno inspirisao to nedjelo je naravno Bergmanov Jungfrukallan, koji je odličan film. Uopštavanjem ova dva slučaja na kompletan svijet filmova, dolazimo do hipoteze:


Za svaki grozomorno loš film na ovom svijetu postoji bar jedan odličan film koji se bavi istom ili sličnom tematikom.
Ne moram ni da govorim koliko bi značajno za svijet filma bilo kad bi se ova hipoteza ispostavila kao tačna. Na taj način kad pogledate loš film, odmah pronađete njegov kvalitetan dual i isperete gorak ukus. Na ovoj teoriji još ćemo da poradimo.
As an aside note, još jedan razlog zašto ću sa uživanjem da pogledam An American Crime. Poznat sam kao veliki mrzitelj filma Hard Candy u kojem se pojavljuje užasno iritantan lik djevojčice, koju tumači baš Ellen Page. Moja davnašnja želja da je snađe sve najgore konačno će da se materijalizuje u ovom filmu. Hopefully. Over and out.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...