Thursday, April 1, 2010

Prvoaprilske šale

Prošao je prvi april, pa je pravo vrijeme da prozborimo koju i o tom velikom prazniku. Nažalost, ove godine (kao i petnaestak prethodnih) nikog nisam nasamario, a i kad sam u davnoj prošlosti to uspio, fazoni su uglavnom bili potpuno banalni, tipa kažete nekom da ima fleku na majici i on pogleda, a vi se trijumfalno izderete "Aprilililililili!" i tako ga "ponizite do kraja života". Bezveze.

Baš sam danas vozeći se u busu razmišljao kako bi ta kultura prvoaprilskih šala mogla da se unaprijedi. Očigledna ideja je da umjesto banalnih šala kao što je gorenavedena treba sprovoditi neke malo ozbiljnije prevare. Evo nekoliko ideja nabacanih onako napamet:

Možete recimo da telefonirate nekom i kažete da mu je blizak član porodice preminuo. Ovo je naročito podlo primjenjivati na majkama. Npr. ako ste otišli u provod s nekim drugom pa završite u kafiću ili nekom sličnom idiotskom mjestu, možete da se iskradete do telefona (ili da iskoristite mobilni), nazovete majku pomenutog lika i usplahirenim glasom joj kažete da se njenom sinu nešto strašno desilo. Nakon što sirota žena brizne u plač i padne u očaj, vi dreknete "Prvi april!! In your face!!!" i spustite slušalicu. Note: Uobičajeno je da se prvoaprilske šale prave prvog aprila, ali stručnjaci smatraju da je taj datum nepoželjan jer tog dana svi te šale očekuju, pa je procenat uspješnih prevara manji. Zato to treba raditi nekog sasvim drugog datuma. Ako već oktobarska revolucija može da se obilježava u novembru ili kad već, zašto prvi april ne bi mogao da se "slavi" npr. u junu?

Drugi primjer: Ako ste doktor, spektar potencijalnih žrtava je mnogo širi. Npr. možete da kažete nekom ko vam je došao na rutinski pregled da ima rak i da mu ostaje svega tri mjeseca života. Ako radite u mikrobiološkoj laboratoriji, imate priliku da lažirate raznorazne nalaze i tako pravite pravu konfuziju. Možete da sabotirate čitave linije raznoraznih proizvoda. Naravno, uvijek na kraju morate uzvikom da obilježite prvoaprilnost događaja, tj. da naglasite da ste se samo šalili.

Ako ste samo malo dijete i ovakve ekstravagantne metode vam nisu dostupne, uvijek možete da razbijate prozore kamenjem. Ovo je naročito efektno zimi. Još jedan razlog da se prvi april ne obilježava u aprilu.

Ako imate sreću da vozite autobus, možete da sprovedete sljedeću pošalicu: Autobus pun putnika survate u provaliju i dok oni užasnuti vrište, vi se nasmijete i kažete im da je prvi april (čak i ako nije). Jasno, sa ovakvom šalom i vi gubite život, ali zar nije bolje otići efektno, sa autobusom koji se survava u provaliju, nego kao kakva seka-persa prirodnom smrću? Slično važi i za pilote aviona, mutatis mutandis.

Za domaću zadaću možete da smislite sopstvene prvoaprilske šale. Samo imajte na umu da ako niko nije teško povrijeđen (bilo psihički bilo fizički) to nije šala, to je prc. Zato pamet u glavu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...