Friday, April 9, 2010

Odloženo sufiksovanje

Naletio sam u videoteci na film The Time Traveler's Wife, što bi se na naš jezik dalo prevesti kao Žena putnika kroz vrijeme i tu sam primijetio jednu frapantnu osobinu našeg jezika. Naime, pored ove originalne engleske formulacije, sasvim normalno bi moglo da se kaže i Wife of a (ili the) Time Traveler (što je dakle ekvivalentno gore navedenom srpskom prevodu), dok kod nas ne postoji direktan ekvivalent originalnog naziva. Da se film zove recimo samo Traveler's Wife, vjerovatnije je da bi bio preveden kao Putnikova žena, dakle dodavanjem sufiksa -ova na nominativ imenice putnik, ali u ovom slučaju druga varijanta bi glasila Žena putnika, što priznaćete ne zvuči baš lijepo.
S druge strane, u engleskom su ravnopravni Traveler's Wife i Wife of a Traveler. Nepravda.

Zbog toga predlažem sljedeće: Da se u gramatici srpskoga jezika uvede tzv. pravilo odloženog sufiksovanja, tj. da se umjesto na samu imenicu neophodni sufiks doda na atribute koji su joj prikačeni. Tako bi recimo bukvalan prevod The Time Traveler's Wife glasio Putnik kroz vrijemeova žena, što, priznaćete, zvuči prekrasno. Na ovaj način, srpski jezik dobija fleksibilnost kojom može da parira engleskom. Npr.

Žena Petra Petrovića -> Petarpetrovićeva žena (ako su u pitanju lična imena, ona se spajaju u jednu riječ)

Priča pustinjaka koji živi u pustinji -> Pustinjak koji živi u pustinjiova priča

itd.

Naravno, ovo pravilo pada u vodu već kod imenica kod kojih se sufiks ne zalijepi prosto na polaznu imenicu, već je modifikuje. Npr. žena -> ženina

Kako bismo rekli recimo ubistvo žene koja živi na asfaltu? Ne možemo reći žena koja živi na asfaltuino ubistvo, jer riječ ženaina ne postoji, već se kaže ženina. Kao što vidite, žene prave problem i u gramatici. Valja biti pošten i priznati da i neke imenice muškog roda nemaju valjan sufiks

Smrt nosioca partizanske spomenice -> šta konkretno? Nosilac - nosioca.

Zbog toga predlažemo sljedeće: Da se slučaj sa nosiocem partizanske spomenice riješi na sljedeći način: Da skočite u jezero.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...