Monday, February 9, 2009

Šta je grad?

Danas se vraćam kući s posla, gdje je trebalo da održim šest časova a nisam održao nijedan jer nisam znao da imam nastavu, dakle vraćam se kući s "posla" razmišljajući o težini mog života i ne znam kako, tek padne mi na pamet vrlo interesantna misao, tj. pitanje. Naime, šta je zapravo grad? Očigledno da je u pitanju složen pojam, možemo da ga posmatramo čak kao neku vrstu skupa, pa se postavlja pitanje - koji su njegovi elementi? Da li se dijelom grada može smatrati sve što se nalazi unutar granica kojima je taj grad omeđen? Da li se može reći da ljudi pripadaju gradu u kojem žive?
Ovo izgleda možda banalno, ali konkretnu primjenu dobija u situaciji kad poželite recimo da pojedete grad. To uopšte nije tako jednostavno kao što zvuči. Uzmimo kao primjer bananu. Svi znamo šta je banana. Ogulimo je i kad zagrizemo prvi zalogaj, mi već možemo da kažemo da jedemo bananu. Kad pojedemo sve osim kore (koju bacimo na trotoar da bi neko mogao da se oklizne i pogine), mi kažemo da smo pojeli bananu. Dakle, iako je kora dio banane, mi ne moramo da pojedemo koru da bismo rekli da smo pojeli bananu.
Na taj način, mi možemo da smatramo, kao što je gore rečeno, da grad čini sve (zgrade, drveće, ljudi, monstrumi, kanalizacija, salvete i slično) što se nalazi unutar granica pomenutog grada (definicija je malo nespretno sročena i izgleda rekurzivno, ali zapravo nije). Ali kad poželimo da pojedemo grad, šta sve treba da pojedemo?
Pojesti sve bi bilo kompletno suludo, a vjerovatno i nemoguće. Kad biste počeli da jedete ljude, velika je vjerovatnoća bi ostatak stanovništva pobjegao, a možda bi vas čak i uhapsili. S druge strane, čak i ako biste uspjeli da pojedete sve ljude, možemo reći da bi grad ipak ostao - zgrade bi bile tu, kao i infrastruktura. Ako se zadržimo na banalnim stvarima kao što su drveće, ograde, semafori i tome slično, opet možemo da konstatujemo da to nije dovoljno. Pojedemo li sve te tzv. banalne objekte, opet je lako vidjeti da grad ostaje živ, albeit u nešto izmijenjenom stanju.
Zbog toga ja predlažem da smatramo da je grad pojeden samo u slučaju da pojedemo sve zgrade koje se nalaze u njemu.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...