Thursday, January 6, 2011

Ukidanje zareza i odgrizanje dijelova tijela

Pošto su ovo vrlo kratke teme, odlučio sam da ih spojim u jedan post.

Prvo, moramo opet da se pozabavimo određenim gramatičkim pravilima, a u ovom slučaju to je upotreba zareza (ili zapeta, kako se to srpski kaže). Svi znamo da gramatika nalaže da prilikom obraćanja nekom, ako spominjemo njegovo ime (ili neku drugu oznaku), to ime odvojimo zarezom. Primjer: Ako izvjesnoj Ravijojli kažemo da nasiječe slanine, upotrijebićemo sljedeći imperativ: "Nasijeci slanine, Ravijojla!". Ime može da se nalazi i na početku rečenice, u kom slučaju je ono ponovo odvojeno zarezom: "Ravijojla, donesi rakiju!". Ako želimo da izdamo više komandi i u sredini umetnemo ime onog kome se obraćamo, to ime će biti s obje strane okruženo zarezima: "Ustaj, ženo, slaninu nasijeci".

Nije teško primijetiti da ovako stroga pravila dovode do nekontrolisanog gomilanja zareza. Mnogo puta sam čitao neke tekstove i nervirao se što nikako da uznapredujem jer se stalno spotičem o raznorazne zareze i druge znakove interpunkcije. Da skočim ispred samog sebe na trenutak, ne planiram da predložim da se svi znaci interpunkcije ukinu jer to bi bilo suludo. Samo da se malo urazumi korišćenje zareza.

Evo jednog očiglednog primjera: Svi znamo za onu narodnu pjesmu u kojoj neka žena poziva nekakvog ujaka da pjeva i da da sestriću razonode (nadam se da se ta "razonoda" odnosi striktno na pjevanje, a ne na neke incestuozne radnje). U striktno gramatički pravilnom zapisu, ključni stih bi glasio ovako:
"Pevaj, ujko, pevaj, rode, daj sestriću razonode".

Riječ pa zarez, riječ pa zarez i tako u nedogled. Užas. Ovo ne samo da ometa normalno čitanje već i ružno izgleda. Međutim, šta konkretno uraditi? Ako bismo ukinuli zareze ispred i iza imena (ili titule) osobe koju dozivamo, ova rečenica bi se pročistila, ali zato bi došlo do pojave tipa (umetnuti ovde neki primjer koji podupire moju tezu).

Zbog toga predlažem da se ukine narodna muzika.

Već mi je dosadilo pisanje ovog posta, pa ću o ajkulama samo kratko. Dakle, gledao sam neki dan vrlo dobar horor The Reef, u kome ajkula jede neke ljude. E sad, ne pojede baš svakog kompletno, već nekom odgrize neki dio tijela (npr. nogu) i onda ga prepusti na milost i nemilost drugim ribetinama.

E sad posmatrajmo kako to sa odgrizanjem ide. Npr., ajkula može da vam odgrize nožni palac. Ili npr. čitavo stopalo, pa čak i čitavu nogu. S druge strane, takođe može da vam odgrize glavu, a može i glavu i ruke zajedno. Pitanje je šta se dešava kad vas ajkula popolovi po sredini? Da li onda kažemo da vam je ajkula odgrizla torzo sa stomakom ili noge? Možda vam se čini da je to nebitno jer ste svakako mrtvi, ali to je vaš problem. Veoma je bitno da se semantika jasno odredi. Jedno od mogućih rješenja je da kažemo ne da vam je ajkula (zamalo da napišem "drakula") odgrizla noge ili gornji dio tijela, već da vas je jednostavno popolovila. Međutim, u tom slučaju ne možemo biti sigurni da li vas je popolovila po širini ili po visini. Naravno, skoro uvijek će to biti po širini, ali u slučaju nekih velikih ajkula teoretski je moguće da vam napravi rez između nogu, pa preko pupka i grudnog koša i da vam na kraju tačno popolovi glavu onuda kuda prolazi nos. Znači kad kažete da je ajkula nekog "raspolovila", potrebno vam je dodatno objašnjavanje.

I to je otprilike sve što sam imao da kažem za ovaj prvi novogodišnji post. Želim vam sve najbolje u novoj godini i da vjetrovi tuge zauvijek zaobilaze vašu kuću, a bogme i stan i vikendicu ili ako imate još nešto od nekretnina. Zapravo, čak i ako imate zemljište bez nekog stambenog objekta, želim vam da vjetrovi tuge zaobilaze to zemljište. Takođe vam želim da vjetrovi tuge zauvijek zaobilaze prebivališta drugih ljudi u kojima vi trenutno boravite. I na kraju bih još dodao da želim da vjetrovi tuge zauvijek zaobilaze vas lično, čak i onda kad šetate kroz grad i niste ni na čijem zemljištu koje je obezbijeđeno od vjetrova tuge nekim od prethodno navedenih pravila.

Ali, takođe vam želim da vas napadne i pojede krokosaurus.

2 comments:

Milosh said...

ovaj primer je možda više u duhu engleskog jezika, ali da napravim adaptaciju i za srpski...

u rečenici:
"hajde da jedemo, aleksandra."
imamo jednu zapetu. ako je uklonimo...
"hajde da jedemo aleksandra."

dakle, ukidanje zareza je zanimljiva ideja, ali imaj u vidu da to sa sobom nosi promenu pola i kanibalizam...

Harvester said...

Heh, da, zapravo je veliko pitanje da li ovde uopšte postoji zadovoljavajuće rješenje. I zanimljivo je kako naše glavešine propuštaju da se pozabave ovim vrlo bitnim problemom, a bave se tamo nekim glupostima.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...