Monday, May 17, 2010

Pirana!!!

Jedan od prvih filmova velikana Džoa Dantea bio je Pirane iz 1978., u osnovi prerada priče izAjkule gdje je velika bijela ajkuletina zamijenjena piranama. Za razliku od Ajkule koja je bila vrlo ozbiljan horor A produkcije, Pirana je pokušaj duhovite B-produkcijske reinterpretacije. Nekoliko godina kasnije još jedan velikan, Džejms Kameron, debituje s nastavkom Pirane, u kom ribice dobijaju krila. Primijetili ste da sam obojicu ovih režisera nazvao velikanima, pa je valjda red da to i obrazložim. Za jednog od njih dvojice je to potpuno očigledno, ali i ovaj drugi vrijedi, jer je režirao Aliens i Terminatora.

Međutim, iako su ovakve veličine snimale te filmove, moje mišljenje je da su oni naprosto - slabi. Oba. Mane su im što previše vremena prolazi između ubistava, a i kad se klanje dešava, pokvareno je slabim specijalnim efektima i nedostatkom krvi (može se reći da su ti filmovi bili malo ispred svog vremena, kao uostalom i Ajkula).

E sad, šta se dešava skoro trideset godina nakon druge Pirane? Sprema se rimejk. Reći ćete - "Big deal, pa rimejci su dime a dozen
u današnje vrijeme!". I to je istina. Ali rimejk Pirane je nešto apsolutno posebno. Činjenica je da ovaj film ne samo da će da bude neuporedivo bolji od prva dva filma zajedno, već će da bude i jedan od najboljih filmova na svijetu. Možda čak i bolji od Hostela. Možda. Otkud toliki optimizam?

Moj "optimizam" (pravilno se piše: realna procjena) zasnovan je na tome što film režira budući velikan Alexandre Aja, kao i na onome što nam je obećao da će da bude u ovom filmu. U predizborna obećanja naravno ne treba vjerovati, ali kad je riječ o filmu i kad su ovako konkretna, onda nema razloga da se ne vjeruje.

Dakle, kao što svi znamo, Aja je Francuz koji je debitovao vrlo dobrim krvavim trilerom Haute tension, a zatim otišao u Ameriku i tamo počeo da snima raznorazne rimejke. Prvo je snimio odlični The Hills Have Eyes, a zatim dosta slabiji Mirrors, tokom kog sam zaspao, pa planiram da ga repriziram. Zanemarujući Mirrors, ova prva dva filma pokazuju da je bez ikakve sumnje riječ o jednom supetalentovanom režiseru. Ali za Piranu nam je ponajbolji pokazatelj rimejk The Hills Have Eyes, koji je originalnu priču Vesa Krejvna obogatio sjajnim vizuelnim bravurama, kao što su fantastično dizajnirani mutanti.

Vizuelne bravure su upravo nešto što je falilo starim Piranama i što je ovde neophodno. Sad kad je tehnologija napredovala, umjesto obične maske imaćemo CGI, što će da dovede do hororičnijeg i blesavijeg dizajna ribica, kao što možete da vidite u trejleru (naravno, nisam pristalica upotrebe CGIa u svakoj situaciji, npr. u filmovima sa vukodlacima to je smrt za film, ali ovde je više nego opravdano). Takođe, kompjuterska animacija će omogućiti znatno spektakularnije masovne scene sa piranama. To možemo donekle da vidimo iz pomenutog trejlera.

Tu takođe možemo da vidimo da je film u potpunosti rađen u stilu B-filmova iz osamdesetih (obratite samo pažnju na Kristofera Lojda u ulozi naučnika), ali, kao što već rekosmo, sa sjajnim specijalnim efektima, što je dobitna kombinacija.

Ono što ne možemo da vidimo u trejleru, a obećano nam je (i nema razloga da ne vjerujemo čovjeku) jeste: brdo golotinje (a tu su i lijepe cure, kao npr. Kelly Brook), zatim obilan krvopljus (nadam se masovnoj sceni pokolja na kraju filma) i naravno činjenica da će film da bude rađen u 3D. Svi kojima je dosadna ova poplava 3D filmova mogu odmah bez odlaganja da skoče u jezero. I say: Keep 'em coming!

Elem, dakle, nije tu ključ toliko u samom tri deu, koliko u tome što Aja apparently razumije kako treba da se radi ovakav film u 3D. Dakle, imaćemo trzoke kad pirane kidišu prema gledaocima i gomilu sličnih stvari. Zaključak - ovo će sasvim sigurno biti jedan od najboljih filmova svih vremena. Bez ikakve sumnje. Ostaje nam samo da sačekamo dvadeset sedmi avgust i da se u to uvjerimo.

Što se tiče Alexandra Aje, moram da priznam da mi je pomalo žao što sad snima samo rimejke, imajući u vidu kakvim filmom je debitovao. Nadam se da će opet da snimi neki mračni triler/horor, a ako bude nastavio s rimejcima, predlažem mu da se pozabavi još jednim vrlo zabavnim filmom iz osamdesetih, a to je Slugs. Njam, njam!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...