Thursday, September 4, 2008

Kako prebaciti polusmrznut pasulj iz posude u tanjir, a da ne pljusne

Let's face it - svima vam se desilo da morate da podgrijavate hranu u mikrotalasnoj... u mikrotalasnoj. Recimo da živite sami, a niste kvalitetan kuvar, pa vam svake dvije sedmice mama skuva ručak za mnogo dana, to rasporedi po onim plastičnim posudama od Svježeg sira i sl. (taman bude jedna posuda jedna porcija) i onda zamrzne.
I onda dođe vrijeme da nešto ručate. Pasulj je prilično problematičan, a ni punjene paprike ne zaostaju mnogo. Zašto? Pa lijepo - pretpostavimo da ste turili plastičnu (nipošto ne mećite metalnu!) posudu u mikrotalasnu peć, kliknuli na "defrost" i sačekali nekoliko minuta. Sada je vrijeme da se sadržaj posude pretrese u tanjir iz koga ćete da jedete i da se hrana podgrije. Međutim, kako je pasulj (a slično važi i za punjene paprike) polusmrznut, i.e. u sredini ima jedan poveći smrznuti komad, a okolo je odmrznuta tečnost, zna da bude real bitch kako da ga prebacite u tanjir. Jer ako krenete da prespete normalnim putem, kao što biste uradili da je npr. potpuno odmrznut, prvo će da izađe ona tečnost, a ledeni dio će polako da izlazi. Na taj način, kad taj dio napusti posudu, tresnuće u tanjir pravo po već odmrznutom pasulju i sve će da pljusne okolo. Koliko god da približite posudu tanjiru, uvijek će bar malo da izleti napolje. Pokušaj presipanja na prepad (tj. brzinskog pretresanja u tanjir ne bi li se ledeni dio stimulisao da izađe prvi) je out of the question. Jedino što time možete da postignete je da eventualno razbijete prozor.
Mjesecima i godinama sam muku mučio s tim i sad konačno imam fantastično rješenje problema. Naime, potrebno je da uradite sljedeće: Držite otvorenu posudu s pasuljem (ili punjenim paprikama) otvorom prema gore, a zatim je poklopite tanjirom. Tako konstruisanu konstrukciju, sa posudom spojenom za tanjir, jednostavno prevrnete (pazeći da vam sve kompletno ne ispadne na pod, jer u tom slučaju ćete morati da čistite pločice, a ako u kuhinji imate tepih onda ste tek u problemima) i stavite na frižider na kojem vam stoji mikrotalasna peć. Moguće je da postoji uopštenje postupke, tj. da tanjir sa posudom ne morate da stavite na frižider, već može da posluži i obližnji kuhinjski sto. Nisam probao tu varijantu, moram priznati, ali ako neko jeste, nek podijeli iskustva. Uglavnom, sad vam je ostao samo posljednji korak - lagano podignete posudu i bacite je u lavabo (nakon što ste sastrugali eventualne ostatke koji su ostali zalijepljeni za zid posude) i voila! - imate tanjir pun polusmrznutog pasulja, koji sad možete da ćušnete u mikrotalasnu! Ne, ne morate mi zahvaljivati, dovoljno je da mi pošaljete nešto novca.

2 comments:

zakk said...

Nije ti palo na pamet da ta tvoja mikrovalna ne defrostuje baš kako treba? Ograđujem se, ne poznajem materiju dovoljno, još uvek ne posjedujem taj blagodatni stroj - mada ga nameravam pribaviti uskoro.

Harvester said...

Ma ne, mikrotalasna je u redu, da bi se skroz odmrzlo treba ga defrotstovati duže od pet minuta koliko ja inače stavljam. No, nije poenta u tome. Pravilno defrostovanje bi predstavljalo zaobilaženje problema, a ja volim da isti riješim kad se pojavi ;-)

A što se same mašine tiče, znamo šta šerif Earl McGraw kaže o tome u From Dusk Till Dawn - "hrana odatle te ubije brže od metka".

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...