Sunday, January 31, 2010

Januarski rivju!

Ističu posljednji sati prvog mjeseca u godini, te reko da vas malo davim stvarim koje sam pogledao/poslušao/pročitao... Uglavnom pogledao, jer čitanje zahtijeva mnogo veći umni napor, što se slušanja tiče, tu se ništa pretjerano novo nije dešavalo. Naime, kraj prošle i početak ove godine proveo sam slušajući skoro isključivo Suzanne Vega i Gentle Giant (http://www.blazemonger.com/GG/Gentle_Giant_Home_Page). To je ujedno bio i moj prvi susret sa ovom nesumnjivo fenomenalnom grupom. Dobro, drugi. Prvi je bio vrlo kratak i tad sam ih otpisao kao "nezanimljive" i "nemelodične". Nekoliko godina kasnije, tj. krajem prošle godine, naravno, ispostavilo se da krivica nije do njih nego do moje gluposti. Gentle Giant se pokazao kao fantastičan bend sa (za pojmove roka, pa čak i progresivnog) ekstremno kompleksnim kompozicijama za koje je potreban trud i zalaganje da ih progutate, ali kad to uspijete - teško je slušati bilo šta drugo. Uostalom, uvjerite se i sami: http://www.youtube.com/watch?v=vMrYSTzqFI8
Što se tiče Suzane i briljantnosti njenih pjesama i sjajnih tekstova, tu je valjda sve poznato. Uz Lorenu Mekkenit i Lisu Džerard moja omiljena pjevačica. Other than that, prije nekoliko dana sam odlučio da šansu dam još jednom "komplikovanom" bendu koji sam prije otpisao jer mi je bio dosadan, a to je Soft Machine. Krenuo sam naravno od sedmog albuma, koji je bio odličan, dok ovo pišem slušam šesti.
Od knjiga sam uspio da pročitam čak jednu - u pitanju je Zelaznijev kratki roman Aleja prokletstva, aka Damnation Alley. Obiman (i dosadan) rivju nalazi se na mom drugom blogu: http://plainwizard.mojblog.rs/p-damnation-alley/163683.html
Doduše, opravdanje za ovaj prilično mali broj pročitanih knjiga leži u činjenici da sam konačno odlučio da položim još neki ispit, pa sam se zabavio radovima iz fazi logike, računanja nad riječima i tako tim stvarima. A odlučio sam da ispravim neke grijehe iz mladosti i načeo Anu Karenjinu. Mislim u smislu čitanja. Za sada nije loše.
A sad ono najinteresantnije - filmovi! Evo liste pogledanih filmova, sa ocjenama u zagradi (ocjene su od 1 do 4, da ne bude zabune):

1. The Parallax View (1974) **’
2. Coraline (2009) ***
3. My Bloody Valentine (2009) **’
4. House of the Dead II: Dead Aim **
5. Piranha (1978) **
6. Piranha Part Two: The Spawning (1981) **
7. Robert Kurtzman’s The Rage (2007) **’
8. The Company of Wolves (1984) ***
9. Hitman (2007) **’
10. Balto (1995) **’
11. Les choristes (2004) ***
12. Alien Agent (2007) *’
13. Food of the Gods (1976) *’
14. The Machine Girl (2008) **’
15. Vinyan (2009) ***
16. Clash of the Titans (1981) ***
17. The Hills Run Red (2009) **
18. Slugs: The Movie (1987) **’
Ne bih sad da određujem jedinstven najbolji film da ne bih nekog uvrijedio, no po ocjenama se otprilike vidi koji su filmovi u konkurenciji. Koralina je sjajna mračna bajka sa briljantnom muzikom genija Bruna Coulaisa (ili kako god da se to piše), prijali su i Les choristes (sa takođe sjajnom muzikom istog tipa), Vinyan, The Company of Wolves i matori Clash of the Titans, koji se i dalje sasvim lijepo drži. Najveće kante od filmova bili su Alien Agent s Markom Dakaskosom o nekakvim retardiranim vanzemaljskim kretenima i Food of the Gods, sa džinovskim pacovima koji jedu ljude. Ma koliko ta ideja zvučala kao da je nemoguće upropastiti, ipak je upropaštena. Dobio sam, doduše, dojavu da je drugi dio mnogo bolji. Takođe su me relativno razočarale obje Pirane, bez obzira što su ih režirali Džo Dante i Tatko (obojica su se nalazili na samom početku karijere, Danteu je to bio drugi film a Tatku prvi). Kako se pravi PRAVI horor sa životinjama, pokazuje nam duhoviti Slugs, sa najurnebesnijim glavnim glumcem ikad viđenim u ovom tipu filma (ovo sam naglasio da bih naglasio da Nikolas Kejdž nije u konkurenciji).
Za naredni mjesec planiram da startujem sa serijalom Petak trinaesti, u svrhu pisanja obimnog traktata o istom. Nakon toga slijede filmovi s ljudožderima (Umberto Lenci i kompanija), pa onda ajkule. Njam njam!

Saturday, January 30, 2010

Muškarci su pravi... muškarci (jes', jes', aha!)

Svi ste sigurno tokom gledanja TV-a zapazili reklamu sljedeće vrste - nekakva mišićava mačo faca izlazi ispod tuša i staje pred ogledalo dok se u pozadini u krevetu meškolji polugola djevojka. Naš heroj se brije i ondak na lice stavlja... ne, ne afteršejv nego nekakvu kremu (!), Nivea or something. A brižni narator nas informiše kako je ta Nivea (ili koja li već) krema "tako nježna za našu kožu", da skroz prija i ni najmanje ne boli, za razliku od onih odvratnih alkoholom nacvrcanih Denim afteršejvova.
Vama to možda nije ništa specijalno, možda čak i sami koristite pomenute kreme (naravno, sve do čitanja ovog prosvjetljujućeg posta), ali za mene je to još jedan očigledan znak odumiranja muškosti u današnjem svijetu punom tetki, u kome Klinta Istvuda i Čarlsa Bronsona nasljeđuju Elijah (kako god da se to izgovara) Vud, Orlando Blum i Majkl Pit. Dakle, zamislite, u današnje vrijeme neko ima hrabrosti da se zove muškarcem, a strah ga je od malo peckanja izazvanog afteršejvom. Lele i kuku. Žene i dalje mogu devet mjeseci da nose bebe, plus još sati i sati porođajne agonije i ne kukaju zbog toga (uz "časne" izuzetke koji se odluče da bebu eksterminišu po kratkom postupku, prije nego što se rodi i počne da kmeči i traži da jede). A muškarci, koji bi trebalo da su JAČI pol (sic!), boje se peckanja u trajanju od nekoliko sekundi. Još jednom lele i kuku.
Smatram da ako se prodaja tih silnih krema za poslije brijanja i sličnih stvari tako nježnih za našu kožu nastavi, žene imaju puno pravo da traže titulu jačeg pola. Nadam se da sam uspio da vas uvrijedim ovim postom.

Tuesday, January 5, 2010

Matematički zadatak

Svi ste čuli onaj zadatak kojim su vas stričevi, tetke, babe, ujne, rođaci, roditelji, skitnice, radnici u Mekdonaldsu, praunuci, prijatelji i ostala rodbina pravili budalama kad ste bili mali - ono tipa kreće iz Beograda prema Zagrebu automobil i ide tom i tom brzinom, a iz Zagreba prema Beogradu istim putem nešto kasnije autobus koji ide nekom svojom brzinom. U trenutku kad se autobus i automobil sretnu, koji od njih je dalje od Beograda? I vi sad kontate i kontate i računate i patite se, a onda vam se taj lik nasmije u lice i kaže "Hahahahaha, jesi glup(a), pa u trenutku kad se SRETNU jednako su udaljeni od Beograda!!!!1". I vi ostanete posramljeni, a vaš dušman sa trijumfalnim izrazom na licu.

E pa joke's on them! Naime, taj odgovor je potpuno pogrešan. On počiva na pretpostavci da autobus i automobil možemo da posmatramo kao tačke (tj. kao nešto što nema dijelove, pa samim tim ni dimenzije), što naravno nije tačno. Automobil i autobus imaju svoje dužine, koje iako vrlo male u odnosu na razdaljinu između dva grada nisu zanemarljive. Dakle, trenutak kad se autobus i automobil sretnu jeste trenutak kad se njihovi prednji dijelovi nađu u istoj liniji. U tom trenutku je zadnji dio automobila najbliži Beogradu. Prednji dio autobusa (i prednji dio auta, naravno) su nešto malo dalje, a zadnji dio autobusa najdalje (tj. najbliže Zagrebu). Dakle, ako je pitanje bilo ko je u tom trenutku bliži Beogradu, odgovor je: automobil. Jer je poznato iz matematike da je udaljenost između dva objekta jednaka najmanjoj udaljenosti između njihovih pojedinačnih tačaka. Elem, kao što rekoh: U trenutku sretanja, automobil je bliži Beogradu, a auto Zagrebu. Ako vam postave trik pitanje - ko je od njih dalje od Beograda, odgovor je, naravno, autobus. Naime, u ovom slučaju udaljenost autobusa od Beograda je jednaka udaljenosti njegovog prednjeg dijela od Beograda, a udaljenost auta je udaljenost ZADNJEG dijela, koji je Beogradu najbliži.

Ljepota ove teorije je što važi ne samo za Zagreb i za Beograd, nego za bilo koja dva grada. Takođe, uopšte ne moraju da budu u pitanju autobus i automobil, već bilo koja druga dva prevozna sredstva! Dakle, sljedeći put kad neko proba da vas nasamari ovim najstarijim trikom u knjizi, razvalite mu glavurdu letvom.

Monday, January 4, 2010

Bono

Evo šta ona retardirana kretenčina Bono iz U2 ima da kaže o pirateriji. Komentar nije potreban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...