Tuesday, January 5, 2010

Matematički zadatak

Svi ste čuli onaj zadatak kojim su vas stričevi, tetke, babe, ujne, rođaci, roditelji, skitnice, radnici u Mekdonaldsu, praunuci, prijatelji i ostala rodbina pravili budalama kad ste bili mali - ono tipa kreće iz Beograda prema Zagrebu automobil i ide tom i tom brzinom, a iz Zagreba prema Beogradu istim putem nešto kasnije autobus koji ide nekom svojom brzinom. U trenutku kad se autobus i automobil sretnu, koji od njih je dalje od Beograda? I vi sad kontate i kontate i računate i patite se, a onda vam se taj lik nasmije u lice i kaže "Hahahahaha, jesi glup(a), pa u trenutku kad se SRETNU jednako su udaljeni od Beograda!!!!1". I vi ostanete posramljeni, a vaš dušman sa trijumfalnim izrazom na licu.

E pa joke's on them! Naime, taj odgovor je potpuno pogrešan. On počiva na pretpostavci da autobus i automobil možemo da posmatramo kao tačke (tj. kao nešto što nema dijelove, pa samim tim ni dimenzije), što naravno nije tačno. Automobil i autobus imaju svoje dužine, koje iako vrlo male u odnosu na razdaljinu između dva grada nisu zanemarljive. Dakle, trenutak kad se autobus i automobil sretnu jeste trenutak kad se njihovi prednji dijelovi nađu u istoj liniji. U tom trenutku je zadnji dio automobila najbliži Beogradu. Prednji dio autobusa (i prednji dio auta, naravno) su nešto malo dalje, a zadnji dio autobusa najdalje (tj. najbliže Zagrebu). Dakle, ako je pitanje bilo ko je u tom trenutku bliži Beogradu, odgovor je: automobil. Jer je poznato iz matematike da je udaljenost između dva objekta jednaka najmanjoj udaljenosti između njihovih pojedinačnih tačaka. Elem, kao što rekoh: U trenutku sretanja, automobil je bliži Beogradu, a auto Zagrebu. Ako vam postave trik pitanje - ko je od njih dalje od Beograda, odgovor je, naravno, autobus. Naime, u ovom slučaju udaljenost autobusa od Beograda je jednaka udaljenosti njegovog prednjeg dijela od Beograda, a udaljenost auta je udaljenost ZADNJEG dijela, koji je Beogradu najbliži.

Ljepota ove teorije je što važi ne samo za Zagreb i za Beograd, nego za bilo koja dva grada. Takođe, uopšte ne moraju da budu u pitanju autobus i automobil, već bilo koja druga dva prevozna sredstva! Dakle, sljedeći put kad neko proba da vas nasamari ovim najstarijim trikom u knjizi, razvalite mu glavurdu letvom.

6 comments:

draganvreal said...

"Jer je poznato iz matematike da je udaljenost između dva objekta jednaka najmanjoj udaljenosti između njihovih pojedinačnih tačaka"

Footnote: Ovo je, naravno, samo jedna od vise mogucih metrika.

Osim toga, pokusao sam da te konjtaktiram 30.12. u BL al si izgleda vec bio odleprsao kao vampir. Damn!

Harvester said...

E, da, već sam tada zdimio prema Škockoj. Reko je meni Bojan da te vidio u gradu, pa sam konto možda da ti se javim, al nisam imo pojma na koji broj, a i onda mi je palo na pamet da ste ti i Goca vjerovatno zauzeti obilaskom raznorazne rodbine pa da ćete se javiti kad budete slobodni. Elem, đe ste bili za Nju Jrz Iv?

draganvreal said...

Yeah, to obilazenje ce stvarno morati da prestane.
Za Nju Jrz Iv smo bili kod Goce u Kuljanima, bila kuca prazna pa smo tu uletili sa 10 ljudi (Cava, Misho, Bilja + pratnja), pravili pizze, koktele (yummy), etc. Very nice!

E pa ondak se vidimo za uskrs, nadam se, ako budes u zl-bl. Valjalo bi do tad zavrsiti scenario za novi sjajni film?! :)

Zbavio sam oko 400 moviez (200GB+ aXXo DVD ripz) od Mishe na externom HDD, btw ;)

Harvester said...

Wow! Znači moram lagano da počinjem sa oslobađanjem mjesta na disku! Ili to ili da i ja kupim eksterni, ali ovde su malo poskupi, čini mi se.

son of man said...
This comment has been removed by the author.
son of man said...

Ja samo da se javim da mi je drago da si ponovo aktiviro blog, a prethodni komentar sam obriso zbog nepismenosti, klasika, ajd zivio !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...