Sunday, October 12, 2008

Zombiji? ZOMBIJI???

Jedna od stvari koje me intenzivno nerviraju jeste pogrešno etiketiranje koje u posljednje vrijeme srećemo prvenstveno u vezi sa filmom [REC]. Izgleda da otprilike svaka osoba (ili bar oni koji su negdje pisali o tom filmu) smatra da je to film sa zombijima. Zaista, pročitajte bilo koji rivju tog filma i pljunite mi u oko ako se bar nekoliko puta ne spominje riječ zombi.
Zašto me ovo nervira? Pa, jednostavno zbog toga što [REC] nema APSOLUTNO NIKAKVE veze sa zombijima! Pojma nemam odakle je ova gnusna laž potekla i zašto čak i učeni ljudi bez ikakve kritike dotičnu laž prihvataju. Zbog opasnosti da neki manje iskusni gledaoci povjeruju i da im se ovaj dio horor obrazovanja zauvijek poremeti, objasnićemo u čemu je stvar.
Prvo, evo definicije zombija sa dictionary.com:
"the body of a dead person given the semblance of life, but mute and will-less, by a supernatural force, usually for some evil purpose"
Da, u pitanju je DEAD person! MRTVA osoba! Svako ko je uopšte gledao [REC] zna da je u pitanju nešto nalik na mutirani virus bjesnila (uz potencijalnu demonsku komponentu), koji čini da osoba malo pobudali, ali PRIJE nego što pomenuta osoba rikne. Vrlo slično kao u filmu Rabid Dejvida Kronenberga. Ili, donekle, čak i Shivers. Ili 28 Days Later. Ove prvopomenute filmove niko nije nazivao zombi filmovima i čini mi se da je to pogrešno etiketiranje krenulo upravo od 28 Days Later.
Elem, dakle [REC] ne ispunjava čak ni najelementarniju definiciju zombi filma jer NEMA OŽIVLJAVANJA MRTVIH! Ako se pitate šta je bilo s babom nakon ispaljenih metaka, odgovor je - ispaljeni meci je nisu ubili. Još nekoliko likova je bilo u dosta teškom stanju prije transformacije (npr. ujedeni pajkan), ali niko od njih nije umro. S druge strane, očigledan je primjer npr. djevojčice koja je cijelo vrijeme bila u maminim rukama i onda se iz čista mira preobrazila. Surely, mama bi primijetila da joj je kćer odapela u rukama?
Dalje, osim ove suve definicije, mi obično (pod uticajem Romera) za zombije podrazumijevamo još nekoliko stvari - recimo da se kreću sporo, da su relativno tromi, da cijene ukus ljudskog mesa, da su uvijek gladni, da od glasova ispuštaju samo neko potmulo mumlanje i sl. I naravno - da njihovi ujedi dovode do smrtonosnog ishoda i kasnijeg transformisanja žrtve takođe u zombija. Uzimajući ovo proširenje definicije, možemo da eliminišemo npr. Džejsona iz serijala Petak 13. On, strogo uzevši, definitivno jeste zombi, ali mi ipak ne volimo da ga smatramo zombijem jer odstupa u svakom pogledu od generalno prihvaćene slike - ne mumla, ne prenosi zarazu, koristi oružje i sl. Iako je Romero režirao onaj grozni film Diary of the Dead, ipak je on Edgar Alan Po zombi podžanra i mislim da njegova vizija zombija treba da bude zvanična. Na kraju krajeva, iživljavanje i nepotrebno eksperimentisanje sa odavno ustaljenim formama obično dovodi do katastrofalnih rezultata. Sjetimo se samo gomile onih tupavih filmova u kojima se vampiri ne boje krsta i slično. Poppycock!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...