Friday, August 20, 2010

So

Danas sam bio s mamom u Knezu (to vam je picerija i slastičarna u Srpskom Sarajevu) i desilo se da sam nakon dugog niza godina probao PRAVE palačinke. Bilo je oraha, šlaga, eurokrema i neke tamne čokolade, ali sve to nije toliko bitno - bitno je da je genijalni kuvar u palačinke stavio SO, tako da su imale UKUS, za razliku od bljutavih palačinaka bez soli koje inače ljudi prave. Možete vi njih da filujete čime god oćete - ako smjesa nije posoljena, one će biti bljutave i neslane i tačka.

Ovo prosvjetljujuće iskustvu nagnalo me je da razmišljam o soli. Prvo mi je palo na pamet da hrana ima ukus samo kad je posoljena (naravno, ne presoljena, u svemu treba imati mjere). Ako uzmete recimo neposoljenu piletinu, ona je jednako ružna i neukusna kao i neposoljena svinjetina ili bilo koji drugi obrok. Međutim, kad posolite kako treba, čitav predivan spektar ukusa otvara se u vašim ustima. Svinjetina bude predivna, a piletina podnošljiva. Neki drugi obrok ima neki svoj drugi ukus i tome slično.

Zaključak je sljedeći - so sama po sebi nema ukus. Ona samo pojačava latentne ukuse koji već postoje u hrani, ali su skriveni. To vam je kao sa HIV-om - imate prenosnike i oboljele. Neko ko je prenosnik ne mora da oboli, ali neko da bi obolio definitivno mora da ima virus. Dakle soljenje hrane je otprilike kao kad obolite od side.

Okej, primjer možda nije najsrećnije izabran, ali jasno vam je šta sam htio da kažem. E sad, vi ćete se pobuniti i upitati kako to da kad istresemo so direktno na jezik osjetimo vrlo intenzivan slan ukus. Kako to, ako već so sama po sebi nema ukus?

Odgovor je prost: Mi, naravno, ukuse razlikujemo pomoću svog jezika. Znači da mi zapravo u svom jeziku sadržimo informacije o svim ukusima koji postoje u prirodi (jer kako bismo ih inače prepoznali?). Prema tome, kad sipamo so na jezik, mi zapravo pojačavamo SVE UKUSE KOJI POSTOJE (!). I normalno je da će zbog tolikog intenziteta da nam bude neprijatno. Dakle taj intenzivni slani ukus je zapravo UNIJA SVIH POSTOJEĆIH UKUSA u prirodi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...