Tuesday, January 13, 2009

Novo računanje vremena

Da li vas je ikad frustriralo to što dan traje 24 sata, a taj broj 24 nikad ne možete da vidite na displeju? 23 sata 59 minuta 59 sekundi i onda umjesto da ode na 24:00:00, on se prevrne na nulu. Užas.
Razlog za to leži u činjenici da se kod nas vrijeme mjeri po modulu 24 (sata). Stoga je 24 sata isto što i nula sati, 25 sati je isto što i 1 sat i tako dalje. Osim toga što se nijedan broj veći od 23 ne prikazuje na mjestu koje pokazuje sate, ovo dovodi do raznoraznih nepreciznosti i rogobatnosti u pokušajima da se tačno definiše neki trenutak. Primjera radi, kažete nekom: "Naći ćemo se u 13 sati, 6 minuta i 27 sekundi." Šta to znači? Da li je to 13 sati, 6 minuta i 27 sekundi danas ili u četvrtak? Ako je u četvrtak, u koji tačno četvrtak? Prvi, drugi, treći ili četvrti četvrtak u mjesecu? I, na kraju krajeva, u kojem mjesecu? Da i ne spominjem da čak i ako znamo da je taj mjesec npr. februar, pojma nemamo na koju godinu se to odnosi. Prema tome, kad nekom kažete da ćete se s njim naći u 13 sati, 6 minuta i 27 sekundi, to ne znači apsolutno ništa. Osim možda da tu osobu želite potpuno da izbjegne, jer je vrlo mala vjerovatnoća da ona pogodi na koje tačno vrijeme mislite.
Predlagana su raznorazna rješenja za ovaj problem i čudi me da se neko nije sjetio onog najočiglednijeg - a to je da ukinemo moduo 24 pri računanju vremena. Na taj način, nakon 23 sata 59 minuta i 59 sekundi slijedi 24 sata a ne nula! A imaćemo i veće brojeve - npr. 58 sati i tako dalje. Ovo za očiglednu posljedicu ima ukidanje mjeseci, sedmica, pa čak i dana, jer nam više ne trebaju! Vrijeme unutar godine se određuje isključivo pomoću sati (i naravno minuta i sekundi)! Dakle, nova godina počinje tačno u 00:00:00 sati i sve poslije toga je jednoznačno određeno. Sad kad nekom kažete, primjera radi "Taj i taj događaj desiće se tačno u 3000 sati 20 minuta i 6 sekundi" on odmah zna tačno vrijeme i ne mora da naglaba o tome da li ste vi mislili možda na četvrtak ili neki drugi dan i koji je mjesec u pitanju i tome slično.
Neko bi ovde mogao da dođe u iskušenje da ukine čak i sate i minute, pa da se sve računa pomoću sekundi. Međutim, to bi dovelo do prevelikog broja sekundi - zamislite da "koncert počinje tačno u 193487562 sekundi"! Ko bi se tu snašao?
Drugi ekstreman primjer je da se analogijom sa danima i mjesecima ukinu i godine. Npr. da se jednostavno odredi neki trenutak kad će da počne novo računanje vremena i da se broj sati normalno povećava u beskonačnost (tako da npr. samo u tom prvom trenutku bude 0 sati i nikad više). Naravno, ovo je potpuno suludo i tu budalaštinu više nećemo razmatrati.
Ostanemo li pri današnjem računanju vremena, moramo da se borimo sa nepreciznim kalendarima - godina traje 365 dana 5 sati 48 minuta i 46 sekundi, ali naš kalendar mora da ima cijeli broj dana, pa to bude ili 365 ili 366. U svakom slučaju - nekonzistentno i neprecizno, pošto se greška nagomilava. Rješenje je, ponovo, vrlo prosto, pa me čudi da ga niko nije ranije primijetio - naravno, ono što treba da se uradi je da se produži trajanje jednog dana - npr. 31. decembar bi trebalo da traje 29 sati 48 minuta i 46 sekundi i stvar riješena! Zlobnici bi mogli da zamjere da bi ovo produženje od 6 sati totalno pobatalilo dan i noć, pa bi ponoć između 31. decembra i 1. januara pala neposredno pred svitanje, podne bi bilo uveče i sl. Na taj način bi se zeznuli i ostali dani. Međutim, ti zlobnici previđaju jednu činjenicu, a to je da se te njihove zamjerke budalasta budalaština i nešto nedostojno bilo kakvog odgovora.

Tuesday, January 6, 2009

Isijavanje

Čitav dan (i kusur) je prošao, a ja sam opet gladan! Mind you, nije to i dalje ona ista glad od prošli put, naime obišli smo pun krug - bio sam gladan, pa sam jeo (i tako nekoliko puta) i evo sad sam opet ogladnio. Jedva čekam da sutra jedem, njam njam! Čak ću ranije i da ustanem, da bih ranije jeo!
Ova kratka rasprava me je navela na razmišljanje da je možda čak glad interesantnija tema i od same smrti. Zbog toga sam odlučio da u ovom postu pišem o gladi.

Monday, January 5, 2009

redruM

Ljudi, ja crkoh od gladi!

Nova godina!!!

Ako želim da svi ljudi na svijetu čitaju moj blog, moram češće da pišem nove postove. Stoga, iako nemam apsolutno nikakvu ideju o čemu da baljezgam, evo posta koji ćemo deklarativno da nazovemo novogodišnjim, mada sa novom godinom nema apsolutno nikakve veze.
Naime, upravo se grije supica i jedva čekam da nešto pojedem jer sam vrlo gladan. A poslije ću vjerovatno da pogledam Imprint, posljednju epizodu prve sezone serije Masters of Horror. Eto. Da li ste impresionirani ovim novogodišnjim postom?
Jao, pa zaboravio sam svima da uputim čestitke! Dakle, srećna vam nova 2037. godina! I tako dalje. Boring.

Justify Full

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...